Marian Opran

Pot face lucruri care contează numai pentru oameni cărora le pasă – Marian Opran

Coaching sau Consiliere?

Dacă îmi împart cei peste 500 de clienții cu care am colaborat în ultimii 12 ani, în funcție de performanța profesională sau a relației cu ceilalți oameni (familie, prieteni, colegi, șefi, subalterni), am lucrat cu două categorii de persoane:

1. Clienții de coaching – sunt persoanele care deși au rezultate peste medie într-un anumit domeniu își doresc să le îmbunătățească.

Pentru ei nu există zicala “las-o mă, că merge așa!”.

Sunt cei care realizează că ceea ce fac deja în prezent nu va produce rezultatele pe care și le doresc în viitor. Indiferent dacă e vorba de relațiile de muncă sau de familie.

Și așa cum nici faimosul Baron Münchhausen nu s-a putut ridica din mlaștină trăgându-se singur de păr în sus, nici ele nu reușesc singure să-și schimbe tiparele de gândire.

Au nevoie de un partener, de un “punct de sprijin” ca să reușească.

2. Clienții de consiliere – sunt persoanele care au performanțe profesionale scăzute sau dificultăți în relația cu ceilalți oameni. Cei care au probleme când anumite evenimente neprevăzute apar în viața lor și nu sunt capabili să găsească singuri o soluție.

Mulți dintre ei nici măcar nu sunt conștienți de existența vreunei probleme ci doar de efectele negative ale acesteia.

Și (abia) atunci mă contactează.

Care e stilul meu de lucru?

Unul din rolurile mele va fi să te sprijin să-ți definești și re-definești scopul final al colaborării noastre. Și să te susțin în permanență ca să nu te sabotezi sau să renunți.

O să combin tehnici din Programarea Neuro-Lingvistică (NLP) cu intervenții din Analiza Tranzacțională (AT) ca te ajut să-și schimbi dialogul interior și emoțiile generate de acesta.

Asta înseamnă că o să-ți pun întrebări și să mă concentrez pe răspunsurile tale: ce o să-mi spui și felul în care o să mi-o spui. De fiecare dată când o să consider că-ți poți îmbunătăți modul în care comunici am să-ți dau un feedback constructiv, cel de tipul “cum altfel?”.

Am să fac asta pentru că am descoperit că fiecare dintre noi avem un mod defectuos de a ne crea și menține problemele. Iar acest lucru va deveni evident atunci când îmi vei povesti experiențele tale de viață.

De altfel, comunicarea este una dintre cele 3 principale surse de cunoaștere pe lângă experimentare și rațiune dar și una dintre principalele surse de conflict intern sau cu cei din jurul noastru.

Un alt rol va fi să te provoc să schimbi modul în care te percepi pe tine sau pe ceilalți. Am să “văd ceea ce tu nu poți vedea și o să am curajul (și metodologia) ca să-ți spun ceea ce “văd”.

În acele momente o să simți emoții intense pe care ai prefera să nu le simți. O să ți se pară că avem un conflict, că “am ceva cu tine”.

Acele momente sunt normale și importante atât în relația noastră cât și în procesul tău de schimbare. Ori de câte ori se va întâmpla asta, vom renegocia așteptările tale de la mine precum și așteptările mele de la tine.

În cazul în care vom reuși să ajungem la un (nou) acord, vom colabora până când te vei declara satisfăcut de rezultatele obținute.

Această abilitate de a negocia permanent, fără să strici relația cu partenerul, va fi doar una dintre competențele cu care vei rămâne în urma colaborării noastre.

Sesiuni de coaching sau de consiliere?

În primele sesiuni, vom agrea ce schimbare vrei să obții în urma colaborării noastre. Voi fi curios cum îți definești tu “problema” sau “succesul” și-ți voi pune întrebări de clarificare până când vei putea să-ți definești un scop clar, un obiectiv.

Abia în urma acestui proces vom putea agrea ce abordare ți se potrivește mai bine: un proces de coaching sau unul de consiliere.

De ce am ajuns să lucrez așa?

Pentru că “problema” ta este în trecut iar “succesul” în viitor. Și pentru că nu-ți poți schimba trecutul, ne vom concentra pe viitor și pe acțiunile care te vor duce acolo unde-ți dorești.

Clarificarea și stabilirea rezultatului pe care vei vrea să-l obții în urma colaborării cu mine nu este atât de simplă pe cât pare la prima vedere. Am avut clienți cu care procesul de stabilire a obiectivului a durat multe sesiuni de explorare și clarificare în care am lucrat luni sau ani de zile.

Abia când vei identifica ce tip de persoană obține acele rezultate și vei decide că vrei să devi la fel ca ea, vei putea să descoperi ce anume e nevoie să schimbi din ceea ce crezi ca să fie capabil să faci ceea ai de făcut.

Până când nu vei reuși să “te vezi cu alți ochi”, nu o să poți să te schimbi și să obții rezultatele pe care ți le dorești.

Ce ai tu de făcut dacă vrei să colaborăm?

Înainte să decidem dacă vrem să lucrăm împreună, îți propun să avem o primă întâlnire în care să-mi spui care este problema cu care te confrunți și ce anume vrei să obții în urma colaborării noastre.

Dacă consider că te pot sprijini, îți voi propune să lucrăm pentru încă 9 sesiuni și să evaluăm în a 10-a la ce rezultate ai ajuns. Apoi, să agreăm cum anume vom proceda în continuare.

Cât te va costa să lucrezi cu mine?

Sesiunile noastre vor dura o oră, iar prețul lor va fi de 300 RON pe sesiune.

În cazul în care vei achita în avans cele 10 sesiuni, îți voi oferi o sesiune gratuită, ca recompensă pentru încrederea și implicarea ta în procesul de schimbare.

Așa că prețul total pentru un pachet de 10 sesiuni va fi de 2.700 RON.

Și acum …

Dacă te-ai decis că vrei să investești timp și energie pentru a te schimba într-o persoană care obține performanță pe plan profesional sau în relațiile cu ceilalți, sună-mă la 0723.260.552 ca să stabilim data și ora primei întâlniri.

Abonează-te!

Ca abonat al site-ului ai acces la pagina de RESURSE și vei primi toate newslettere-le mele.

Stilul de personalitate

5,0
Evaluat 5,0 din 5
5,0 din 5 stele (bazat pe 2 voturi)

„Stilul” de personalitate este ca limba pe care o vorbești.

Dacă ești „fluent” doar într-o limbă, vei avea „in-fluență” doar asupra anumitor oameni.

Cu ceilalți nu te vei înțelege pentru că „vorbiți” limbi (prea) diferite.

Află gratuit care sunt stilurile tale preferate de relaționare și cum te comporți sub stres >>> AICI <<<